E-jjysCVUAIEr0v.jpg
E-zaXk4UUAMqJcc.jpg
E-zaXk3VEAAoiRj.jpg
E-lRieMUYAUlneS.jpg
E-lRid6VQAIIKkN.jpg
E-q8JM2UcAkdaG5.jpg
E-q8JM2VkAonmCJ.jpg
E-3XkBoVUBgKVf-.jpg
E-vl50qVgAQd-YW.jpg
E-whKUgWEAMySeb.jpg
2021/09/10 Lucifer 6. évad (finálé)
2021/09/10 ComingSoon.net interjú
2021/09/09 Entertainment Weekly interjú
2021/09/03 TV Line interjú, Netflix videó

nullÉLETRAJZ

Tricia Janine Helfer, ismertebb nevén Tricia Helfer egy kanadai színésznő, szinkronszínésznő és modell. Karrierjét modellkedéssel kezdte, s csak később csöppent bele a sorozatok világába. Legismertebb szerepe a Battlestar Galacticabeli humanoid cylon modell szerepe, a Hatos. Ám számos filmben és sorozatban feltűnt. Ő volt a Mass Effect trilógiában EDI hangja, valamint megkapta A Cégben Alex Clark szerepét is. 2016-tól 2018-ig a Lucifer c. sorozat Charlotte-ját alakította.

KORAI ÉVEK

Tricia Janine Helfer néven látta meg a napvilágot, 1974. április 11-én a Kanada-beli Donaldában, amely az Alberta nevezetű tartományban található. Szüleivel, Dennis és Elaine Helferrel élt együtt egy óriási farmon, ám nem egykeként. Triciának van egy nővére is, akit Tammynak hívnak. Alig volt tizenhét éves, amikor is felfedezte őt a Kelly Streit modellügynökség, innentől kezdve pedig a modellkarrierje lassan, de biztosan kezdett felfelé ívelni. A színésznő ereiben német, angol, svéd és norvég vér is csörgedezik.

KARRIER

Modellkarrierje akkor kezdett beindulni, amikor 1992-ben megnyerte a Ford Models’ Supermodel of the World Contestet, és vált világszerte híres modellé. Ezt követően aláírt egy szerződést a Elite Model Managementnél, majd később átpártolt a Trump Model Managementhez, ahol végül 2002-ben nem csak ott hagyta az állást, de végleg leszámolt a modellszakmával is. Ám az ez idő alatt hihetetlen mennyiségű neves, drága, márkás cég arcaként tündökölhetett: Ralph Lauren, Versace, Chanel, Giorgio Armani, Carolina Herrera, Christian Dior, Claude Montana, Givenchy, John Galliano és Dolce & Gabbana. S szerepelhetett megannyi magazin címlapján, mint például a Flare, Amica, ELLE, Cosmopolitan, Marie Claire és a Vogue. Rendszeresen fotózta őz a Maxim magazin, amelynek keretein belül 2005-ben ő volt az év Naptár Lánya, míg 2007-ben az 57. helyig menetelt a Maxim’s Hot 100 Women listán. Továbbá pedig 2007-ben elfogadta a Playboy magazin felkérését, és egy erotikus fotózás erejéig megszabadult a ruhadarabjaitól is.

Színészkedés

Tricia a sikeres modell szakmájából kifolyólag a televíziós szereplést úgy kezdte meg, hogy ő volt a házigazdája a Canada’s Next Top Model című műsornak, ahol ugyebár kanadai lányokból faragtak igazi vérbeli topmodelleket. 2002-ben Tricia döntött – ott hagyta Kanadát és az Egyesült Államokbeli Los Angelesbe költözött, hogy szerencsét próbálhasson. Legelső televíziós szerepét a Jeremiah sorozatban kapta meg, ahol egy Sarah nevezetű lányt kellett megformálnia. Majd ezt követően újabban egy modellt alakíthatott 2002 májusában a CSI egyik epizódjában, míg ugyanebben az évben a White Rushban tűnt fel Evaként.

Rá egy évvel megkapta az egyik főszerepet a Battlestar Galactica című sorozatban, amely az áttörést jelentette számára, s egy csapásra nem csak világhírű modellé, de világhírű színésznővé is avanzsálódott. A sorozatot a Sci Fi csatorna tűzte műsorra és egy három órás minisorozat alapján dolgozta fel Ronald D. Moore és Michael Rymer. Tricia feladata az volt a négy évadon keresztül, hogy a Hatos Cylon ügynököt alakítsa, amelyről 2009. március 20-án le is kellett mondani, hiszen a széria ekkor rúgta az utolsókat. Négy kerek évig képes volt hat karakter bőrébe is belebújni mindenféle probléma nélkül. Ezt követően pedig 2009-ben elkészült mozifilmben pedig elmeséli a történetet az ellenség szemszögéből.

A sorozat futásával egyhuzamban több kisebb filmben is kapott szerepet, mint például a Charlie Angyalai egyik feldolgozásában. Tricia azonban nem tudott ellenállni 2006-ban az újabb Canada’s Next Top Model szériájának, és még ugyanebben az évre bemutatásra került a Spiral és a The Green Chain filmjei is. Ám októberben a hölgy úgy döntött, hogy hanyagolja a kanadai top modell showt, és inkább a Battlestar Galactirára koncentrál. Főszerepet kapott Grace Parkkal együtt (aki a Battlestar Galacticában Boomert alaította) az Electronic Arts által kiadott Command & Conquer 3: Tiberium Warsban, míg feltűnt a Supernatural egyik epizódjában is. A színésznő kapott egy kis visszatérő szerepet Charlie Sheen nagysikerű sorozatában a Két pasi meg egy kicsiben. Ő alakíthatta Gailt, aki a legjobb barátjának a menyasszonya volt.

2016-ban három széria szereplésre is felkérték – Robot chicken, Powers és a Luciferben Charlotte-ként láthatjuk viszont. A sorozat olyan nagy sikert aratott, hogy 2017-ben berendelték a harmadik szezonját is. Azonban idén május közepén a FOX elkaszálta az ördög Los Angeles-i életét bemutató szériát, de a rajongók kampányolásának hatására a Netflix átvette egy utolsó, negyedik évad erejéig. Ám ebben az évadban Tricia nem lesz benne, ugyanis karaktere életét vesztette.

2017-ben szerepet kapott a Sun, Sand & Romance című romantikus filmben, ahol Kate Mitchell-t alakította. Karaktere és szerelme együtt vakációznak, ahol Kate egy régi ismerősével fut össze. Azonban barátja túl sokat dolgozik, még pihenés alatt is. A következő film, amiben feltűnt a Bedtime Story című rövidfilm volt, ahol Elizabeth szerepét kapta meg.

Idén a S.W.A.T.: Különleges egység című sorozat The B-Team nevezetű epizódjában volt látható, mint Elle Trask. Az év végén a Creepshow című sorozatban lesz látható.

Egyéb szereplések

Tricia 2008-ban részt vett a NVISION 08 színpadán, ahol is megvitatták más emberekkel az együtt az ő általa eljátszott karaktert, majd ezt követően pár epizód erejéig feltűnt a Chuckban és a Burn Notice-ban, mint Carla, míg a jelenléte fellelhető egy ’97-es videóban, a Dance with me-ben, ahol bemutatja az esti szórakozóhelyek mindennapi életét. Szerepelt a Warehouse 13 második évadjában, és az egyik legnagyobb női főszerepe ráhárult a Human Targetben is. A színésznő azonban nem csak a modellkedés és a színészet világába kóstolt bele, de a szinkronszínészetet is kipróbálta. Számtalan videójátékban fellelhető a hangja: Command & Conquer 3: Tiberium Wars, Veronica Dare in Halo 3: ODST és természetesen a Mass Effect 2-3, ahol EDI-ként a Normandia mesterséges intelligenciájának hangját kölcsönözte.

Majd Sarah Kerriganként is ő szólalt meg a StarCraft II: Wings of Libertyben, s ennek a bővített változataiban a Starcraft II: Heart of the Swarm és a Starcraft II: Legacy of the Voidban is. Mindezek mellett csatlakozott a TNT és Jerry Bruckheimer által megalkotott Dark Blue sorozat castjához, ahol is egy FBI ügynököt Alex Rice-t alakította, ám a show nem hozta a megfelelő nézettséget, így 2010-ben eltörlésre ítélték. Még ugyanebben az évben, októberben a Lie to me-ben tündökölhetett, egy évvel később pedig a 17th Precinctben alakította Morgana Kurlanskyt, s láthatjuk néhány régebbi Battlestar Galacticabeli kollégájával, Jamie Bamberrel és James Callisszal. 2012-ben pedig az NBC úgy döntött, hogy átülteti sorozatba John Grisham regényét, s The Firm címmel kezdte el futtatni, amelynek nyomán Tricia megkapta Alex Clark, nagymenő, ám annál ravaszabb ügyvéd szerepét.

A CBS szintén látott benne valamit és a Gyilkos elmék hetedik évad sorozatzáró epizódjaiban csodálhatjuk meg tehetségét, ahol ő vezette azt a csapatot, akik kiraboltak egy bankot. A Gyilkos elméket követően pedig kisebb szerepet kapott a Jane Espenson által megírt Husbandsben, amely egy romantikus-komikus sorozat.2012-ben szerepet kapott a TRON: Uprising című sorozatban, ahol The Grid hangját kölcsönözte. 2013-ban szerepet kapott a Balfékek című sorozatban, mint Lauren. Újabb videójátékhoz adta a hangját, ezúttal a StarCraft II: Heart of the Swarmhoz, ahol Sarah Kerrigan hangját kölcsönözte. Még ebben az évben szerepet kapott a Dangerous Intuition című filmben, majd a Finding Christmasben Ryan Harrison személyében tűnt fel. 2014-ben szerepet kapott a Spun Out című amerikai sorozatban, ahol Claudiát személyesítette meg.

Feltűnt ezenkívül még a 37-ben, ahol Christina-t alakította. Sorozatszerepet kapott a Killer Women című sorozatban, ahol Molly Parkert alakította nyolc részen keresztül. Ezenkívül leszerződtették az Ascensionre, ahol Viondra Dennigert szerepe hárult. 2015-ben szerepet vállalt a Suits – Brilliáns elmék című amerikai ügyvédsorozatban, ahol egy igen gonosz és ravasz ügyvédnőt alakított, Evan Smith-et, akit végül Harvey és Mike tőrbe csalt.

MAGÁNÉLET

Tricia 2003-ban hozzáment Jonathan Marshallhoz, akivel egy közös barátjuk születésnapi buliján ismerkedett meg. 2017. májusban azonban útjáik elváltak, idén januárban pedig Tricia beadta a válókeresetet. Helfer ex-férje egyébként ügyvédként keresi a kenyérrevalót.

Valamint a színésznő egy komoly baleset áldozatául is esett régebben, ugyanis két platina lemez található a hátában és még kettő a nyakában. Tricia oly annyira szerencsétlenül járt, hogy egy súlyos kézipoggyász a fejére esett egy utasszállító gépen, amely nem kis sérüléseket tudott okozni. Helfer társalapítója annak az adomány website kampánynak, amelyet Acting Outlaws névre kereszteltek Katee Sackhoffal, aki ugyebár a Battlestar Galactica Starbuckja. Eme kampány keretén belül rengeteg és rengeteg adományt, illetve segélyt juttattak el azokhoz, akik nem kicsit szorultak rá. Helfer azonban nem csak az emberek, de az állatok iránt érzett szeretetét, illetve tiszteletét is kimutatta, amikor a Mexikói-öbölben történt uszáj balesete után segített az állatok kimenekítésében.

DÍJAK ÉS JELÖLÉSEK

2006: Leo Awards – Legjobb női főszereplő dámasorozatban . . . Battlestar Galactica . . . megnyert
2006: Leo Awards – Legjobb női vendégszereplő drámasorozatban . . . The Collector (The VJ epizód) . . . jelölt
2006: Scream Awards – Áttörő alakítás . . . Battlestar Galactica . . . jelölt
2008: Leo Awards – Legjobb női főszereplő játékfilm hosszúságú drámában . . . Wall All Over Me . . . jelölt
2008: Scream Awards – Legjobb tudományos fantasztikum színésznőtől . . . Battlestar Galactica . . . jelölt
2009: NewNowNext Awards – Ok a szexiségre . . . Battlestar Galactica . . . jelölt
2016: Playhouse Nyugati Filmfesztivál (Los Angeles) – Legjobb mellékszereplő játékfilmben . . . 37 . . . megnyert
2016: Behind the Voice Actors Awards – Legjobb női szinkron videojáték mellékszereplőjeként . . . StarCraft II: Legacy of the Void . . . jelölt
2016: Behind the Voice Actors Awards – Legjobb kémia a szinkronszínészek között videojátékban . . . StarCraft II: Legacy of the Void . . . jelölt

AUTOGRAM CÍME

Tricia Helfer
Innovative Artists
1505 10th Street
Santa Monica, CA 90401-2805
USA

ELÉRHETŐSÉGEK

Facebook: officialtriciahelfer
Instagram: officialtriciahelfer
Twitter: trutriciahelfer
IMDb: 1065454
Hivatalos: triciahelfer.com

Sorozatokban

Creepshow (2019)
S.W.A.T.: Különleges egység (2019) – Elle Trask (1 epizód)
Lucifer (2016-2018) – Charlotte (38 epizód)
Powers (2016) – Angela Lange (5 epizód)
Robot Chicken (2016) – Kris Munroe / Ms. Delacroix / Colette (1 epizód)
Con Man (2015) – Louise (4 epizód)
Rick and Morty (2015) – Donna Gueterman (1 epizód)
Éghasadás (2015) – The Queen (4 epizód)
Key and Peele (2015) – Agent Jackson (1 epizód)
Briliáns elmék (2015-2016) – Evan Smith (3 epizód)
Ascension (2014) – Viondra Denniger (6 epizód)
The Librarians (2014) – Karen Willis (1 epizód)
Killer woman (2014) – Molly Parker (8 epizód)
Spun Out (2014) – Claudia (1 epizód)
Husbands (2012) – Pillow Girl (2 epizód)
Gyilkos elmék (2012) – Izzy Rogers (2 epizód)
A Cég (2012) – Alex Clark (12 epizód)
Két pasi meg egy kicsi (2009-2011) – Gail (3 epizód)
Franklin és Bash (2011) – Brett Caiman (1 epizód)
No Ordinary Family (2011) – Sophie Adler (1 epizód)
The Whole Truth (2010) – Bitsie Katz (1 epizód)
Hazudj, ha tudsz! (2010) – Naomi Russell (1 epizód)
Sötét zsaruk (2010) – Alex Rice (10 epizód)
Tökéletes célpont (2010) – Stephanie Dobbs (1 epizód)
Warehouse 13 (2009) – Bonnie Belski (1 epizód)
Chuck (2009) – Alex Forrest ügynök (1 epizód)
Csillagközi romboló (2004-2009) – Hatos Modell / Caprica / Gina (73 epizód)
Minden lében négy kanál (2007-2009) – Carla (9 epizód)
Odaát (2007) – Molly McNamara (1 epizód)
A gyűjtő (2006) – Janis Eisner (1 epizód)
Csillagközi romboló (2003) – Hatos Modell (mini sorozat – 2 epizód)
CSI (2002) – Ashleigh James (1 epizód)
Jeremiah (2002) – Sarah (1 epizód)

Filmekben

Bedtime Story (2017) – Elizabeth
Sun, Sand & Romance (2017) – Kate
Operation Christmas (2016) – Olivia Young Roberts
Isolation (2015) – Lydia Masterson
37 (2014) – Christina
Finding Christmas (2013) – Ryan Harrison
Dangerous Intuition (2013) – Kate Aldrich
The Forger (2012) – Sasha
17th Precinct (2011) – Morgana Kurlansky
Mistletoe Over Manhattan (2011) – Lucy Martel
Howlin’ for You (2011) – Alexa Wolff (rövidfilm)
Bloodwork (2011) – Dr. Wilcox
A Beginner’s Guide to Endings (2010) – Miranda
Open House (2010) – Lila
Hidden Crimes (2009) – Julia Carver
The Dealership (2009) – Rachel Carson
Inseparable (2009) – Rae Wicks
Csillagközi romboló: Penge (2009) – Hatos Modell / Gina Inviere
Walk All Over Me (2007) – Celene
The Green Chain (2007) – The Star – Leila Cole
Spiral (2007) – Sasha
Them (2007) – Naomi Tyler Moore
Emlékek (2006) – Stephanie Jacobs
The Genius Club (2006) – Ally Simon
Behind the Camera: The Unauthorized Story of ‘Charlie’s Angels’ (2004) –
Farrah Fawcett-Majors
White Rush (2003) – Eva
Eventual Wife (2000) – Inga (rövidfilm)

Egyéb közreműködései, munkálatai

Szinkronszínészként filmekben, sorozatokban

TRON: Uprising (2012-2013) – The Grid (19 epizód)
Battlestar Galactica: Blood & Chrome (2012) – Humanoid Cylon
PostHuman (2012) – Kali
Scooby-Doo! Mystery Incorporated (2011) – Amanda Smyth / Aphrodite
The Super Hero Squad Show (2010) – Sif (1 epizód)
A Zöld Lámpás: A kezdet (2009) – Boodikka (video)
The Spectacular Spider-Man (2008-2009) – Fekete Macska / Felicia Hardy (3 epizód)

Szinkronszínészként játékokban

StarCraft II: Legacy of the Void (2015) – Sarah Kerrigan / Queen of Blades
Mortal Kombat X (2015) – Sonya Blade
Mass Effect 3 (2012) – EDI
StarCraft II: Wings of Liberty (2010) – Sarah Kerrigan
Mass Effect 2 (2010) – EDI
Halo 3: ODST (2009) – Dare
Spider-Man: Web of Shadows (2008) – Fekete Macska
Command & Conquer 3: Kane’s Wrath (2008) – Kilian Qatar
Command & Conquer 3: Tiberium Wars (2007) – Kilian Qatar / Nod tábornok

Producerként

Canada’s Next Top Model (2006) – 8 epizódban

Filmzenében

Gyilkos elmék (2012) – a „Run” című epizódban

Forrás: https://starity.hu/sztarok/tricia-helfer/