E-jjysCVUAIEr0v.jpg
E-zaXk4UUAMqJcc.jpg
E-zaXk3VEAAoiRj.jpg
E-lRieMUYAUlneS.jpg
E-lRid6VQAIIKkN.jpg
E-q8JM2UcAkdaG5.jpg
E-q8JM2VkAonmCJ.jpg
E-3XkBoVUBgKVf-.jpg
E-vl50qVgAQd-YW.jpg
E-whKUgWEAMySeb.jpg
2021/09/10 Lucifer 6. évad (finálé)
2021/09/10 ComingSoon.net interjú
2021/09/09 Entertainment Weekly interjú
2021/09/03 TV Line interjú, Netflix videó

null Kezdetek:
Thomas John Patrick Welling néven született New York városában 1977. április 26-án. Édesapja a General Motorsnál dolgozott, jelenleg már nyugdíjas, míg édesanyja háziasszonyként éli mindennapjait. Három testvére van, két nővére és egy öccse, Mark Welling, aki szintén színészkedik.
Már az iskolás évei alatt megmutatkozik a színészi tehetsége, több iskolai darabban is feltűnik. Csakhamar elfordul a színészkedéstől és a sportra kezd fókuszálni. Kedvence a kosárlabda volt, de emellett még focizott és baseballozott is. A fociban nagy tehetségként tartották számon, hisz háromszor nyerte el a gólkirály címét. Miután családjával többször is költöznek, végül Michiganben 1995-ben 18 évesen leérettségizik az okemos-i középiskolában. Ezután eldönti, hogy nem folytatja tovább a tanulást és építőmunkásként kezd dolgozni.

Karrier:
1998-ban fedezték fel Nantucketben egy baráti összejövetelen. Los Angelesbe költözött és a Louisa nevezetű Model Ügynökségnek dolgozott egészen 2000-ig. Olyan híres divatmárkáknak dolgozott, mint Tommy Hilfiger, Abercrombie & Fitch illetve Calvin Klein. Modell karrierje során találkozott a szintén modell Ashton Kutcherrel, akivel jó barátok lettek. 2000-ben érkezett a fordulat, amikor Tom feltűnt Angela Via énekesnő egyik videoklipjében. Kényelmetlenül kezdte érezni magát a modell szakmában és ki akart szállni. Új irányba akarta terelni életét, jelen esetben a színészet felé. A családja és barátai is mellette álltak, akiknek biztatására több meghallgatásra is elment. Nem sokat kellett várni az első szerepre, 2000-ben megkapja Amy Brenneman karakterét a CBS egyik sorozatában (Judging Amy). Eredetileg három részre szerződtették le, de miután a producer látta a rajongók pozitív véleményét az újoncról, ismét három részt ajánlottak fel Tomnak. Ugyanebben az évben feltűnt még a Fox egyik szituációs komédiájában, az Undeclared című alkotásban.
Az igazi sikerre nem kellett sokat várnia, hisz 2001-ben megkapta Clark Kent szerepét a Smallville című sorozatban. Kétszer mondta le a szereplőválogatáson való részvételét. Elmondása szerint nem azért, mert a történetet rossznak gondolta volna, csupán a szerepet gondolta kemény diónak és nem akarta, hogy az emberek azt gondolják, hogy nem jó színész. Nem sok reménnyel indul a meghallgatáson, így szinte sokkolta, amikor a menedzsere telefonon közli vele, hogy a bírák mellette döntöttek. 2001 októberében a debütáló rész a legnézettebb lett a The WB csatornán 8.4 millió nézővel. Tom hamar azonosult Clark szerepével, úgy érezte, hogy egyfajta kapocs van közöttük. Az első évadot Kanadába forgatták, de a szerep kedvéért sem volt hajlandó elköltözni, így hotelszobákban élte hétköznapjait, míg hétvégente hazarepült Los Angelesbe.
A sorozat tíz évadot élt meg, melynek befejező epizódjára 2011-ben került sor. Ekkor láthattuk utoljára Tomot Clark Kent szerepében. A szerep 2001-ben egy díjat is hozott számára, méghozzá a People magazin ,,Breakthrought Stars in 2001″ díját a robbanásszerű betöréséért a filmiparba, illetve 2002-ben a fiatalok választása alapján megkapja a ,,Choice Breakout Star” díját.

2003-ban más szerepben is feltűnt, méghozzá a Tucatjával olcsóbb című alkotásban, melyben Steve Martin, Piper Perabo, Hillary Duff illetve Ashton Kutcher is szerepelnek. Interjúkból kiderül, hogy az érdekes forgatókönyv és Steve Martin személye miatt mond igent.
2005-ben főszerepben tűnik fel a Köd (The Fog) című alkotásban, melyben Nick Castle szerepét formálja meg Maggie Grace oldalán. Ugyanebben az évben elkészül a Tucatjával olcsóbb film második része, melyben ismét Steve Martin oldalán láthatjuk. 2013-ban szerepet kapott a Félemletes nap című filmben. A legújabb produkció, melyben szerepet vállalt az Újoncok napja, illetve jelenleg forgatják a The Choice romantikus drámát, melyben Ryan szerepében tűnik fel. 2017-re egyelőre még egy szerepet sem kapott.

Színészet mellett alkalomszerűen modellkedik, 2008 májusában a Vouge magazinban is feltűnt. Mindemellett rendezői székbe is ült, amelynek a debütálására 2006-ban került sor a Smallville egyik részével. 2010 és 2011-ben a Hellcast című pomponos film egyik producere volt, amelyet az alacsony nézettség miatt 2011 májusában törölnek. Tom 2012-ben szüneteltette karrierjét, de 2013-ban visszatért Roy szerepében a Parkland című filmben. Szerepelt az Újoncok napja sportfilmben, és a Válaszúton romantikus drámában.

2017-ben újra visszatér a sorozatokhoz. Marcus Pierce rendőrhadnagy szerepében csatlakozik a Lucifer sorozat harmadik évadához.

Magánélet:
2002-ben vette feleségül a sokáig közeli barátját, a modell Jamie White-ot. Sokáig Vancouverben éltek, majd 2011 márciusában Los Angelesbe visszaköltöztek. 11 évnyi házasság után 2013-ban beadták a válókeresetet.

Érdekességek:
• Van egy Cook nevezetű Mopsz kutyája, ezenkívül egy Boston Terrierje és egy Akita büszke tulajdonosa.
• Jó barátja Ashton Kutcher, de jó barátságot ápol a sorozatbeli színésztársaival is: Michael Rosenbaum, Allison Mack, Kristin Kreuk.
• Kedvenc sztárjai: Steve Martin, Al Pacino, Marlo Brando, Robert de Niro, Bob Saget.
• Kedvenc filmje: Lázadás a Bountyn (1935).
• Stephenie Meyer kívánságlistáján rajta volt Emmett Cullen szerepére.
• A legtovább ő játszotta Clark Kent szerepét a színészek közül.
• Egyik interjú során elárulta, hogy Clark Kent szerepe mellett Lex Luthor szerepét formálná meg legszívesebben a sorozatban, de nem lenne hajlandó a szerep kedvéért az egész haját leborotválni.
• Az IMDB oldal egyszer azt állította, hogy feleségével együtt két lánya van (Katie 2003, Lisa 2005), amely még manapság is fellelhető egy-két internetes oldalon. Nincs egy gyereke sem!
• Szereti a kosárlabdát, de nem játssza, mert fél a sérüléstől.

Filmográfia

2016: Válaszúton, Dr. Ryan McCarthy
2014: Újoncok napja (Draft Day), Brian Drew
2013: Félelmetes nap (Parkland), Roy Kellerman
2005: Tucatjával olcsóbb 2. (Cheaper by the Dozen 2), Charlie Baker
2005: Köd (The Fog), Nick Castle
2003: Tucatjával olcsóbb (Cheaper by the Dozen), Charlie Baker

Sorozatok:
2017: Lucifer, Marcus Pierce, ??? rész
2001- 2011: Smallville, Clark Kent, 217 rész
2001: Undeclared, Tom- 1 rész
2001: Rémvadászok (Special Unit 2), férfi áldozat- 1 rész
2001: Amynek ítélve (Judging Amy), Rob Meltzer- 6 rész

Producer:
2010-2011: Hellcast- 18 rész

Rendező:
2006-2011: Smallville- 7 rész

Forrás: @